ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΡΑΜΠΕΛΩΝ ΚΗΡΥΓΜΕΝΟ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΜΝΗΜΕΙΟ

2014-02-06 22:02

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΡΑΜΠΕΛΩΝ ΚΗΡΥΓΜΕΝΟ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΜΝΗΜΕΙΟ.docx (540155)  Οι Αγραμπελιώτες τίμησαν τον προστάτη  του Χωριού τους Άγιο Δημήτριο με την ευκαιρία τις επαναλειτουργίας  μετά από τρία χρόνια εργασιών αναστήλωσης του κηρυγμένου διατηρητέου μνημείου του Ναού του Αγίου Δημητρίου σ της  27/10/2013.

Χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Ηλείας κ.κ Γερμανού έγινε η θεία λειτουργία την οποία παρακολούθησαν  οι απανταχού Αγραμπελιώτες καθώς και αρκετοί πιστοί από τα γύρο χωριά. Ο φωτισμένος θρησκευτικός λόγος του μητροπολίτη συγκίνησε τους πάντες.

Σημαντική παρουσία ήταν αυτή του κ. Κοκλώνη απόγονου του Σπήλιου Κοκλώνη ο οποίος δια εξόδων του εις μνήμη της οικογενείας του το 1607 όπως αναφέρει πινακίδα εντός του Ναού ανήγειρε τον Άγιο Δημήτριο την Ι.Μ  Πορετσου και την πέτρινη τοξωτή γέφυρα στον ποταμό Ερύμανθο.

 Παραβρέθηκαν επίσης  ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γεώργιος Λαζουράς ο Πρόεδρος του Δημοτ. Συμβουλίου κ. Χουλιάρας ο πρώην Νομάρχης Αχαίας κ. Δημήτρης Κατσικόπουλος ο πρώην Δήμαρχος Αροανίας κ Ιωάννης Φιλιπόππουλος ο Αντιδήμαρχος κ. Παν. Καυγάς  οι  Δημ. Σύμβουλοι  Βασίλης Τακτικός  και  Αθανάσιος Χρυσανθόπουλος, οι Πρόεδροι των Τ.Κ Αγραμπέλων κ.  Ευάγγελος Παπαθεοδώρου, Ψωφίδος  κ. Ζώης Γιαλαμάς και πλάκας κ. Παν. Χόρμπας.

Μετά την θεία λειτουργία ο Σύλλογος Αγραμπελιωτών Αθήνας και ο Πολιτιστικός εξωραϊστικός Σύλλογος Αγραμπέλων «Ο Άγιος Δημήτριος» προσέφεραν καφέ και γεύμα σε όλους τους παραβρισκόμενους.

Οι πρόεδροι των  Συλλόγων «Ο Άγιος Δημήτριος» κ. Παν. Παναγιωτόπουλος και Αγραμπελιωτών Αθήνας κ. Βασίλ. Ραβαζούλας στην ομιλία τους κατά την διάρκεια του γεύματος αφού καλωσόρισαν τους παρευρισκομένους  μεταξύ άλλων μίλησαν για την ιστορία του Ναού και τις προσπάθειες αναστύλωσης του.

Επίσης  ο Δήμαρχος  κ. Γεώργιος  Λαζουράς  στην σύντομη ομιλία του  συνεχάρη τους Συλλόγους του χωριού για την πρωτοβουλία τις αναστήλωσης του Ναού και τ ην άψογη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης. Διαβεβαίωσε τους Συλλόγους ότι ο Δήμος στο πλαίσια των δυνατοτήτων του  θα είναι αρωγός σε τέτοιες προσπάθειες ανάδειξης και αναστήλωσης μνημείων που αναφέρονται στην πολιτιστική μας κληρονομιά και όχι μόνο